Energiebewust ondernemen

Alt

Als ondernemer heb je er vast wel eens over nagedacht om duurzamer te gaan werken. Wellicht doe je dit al, of is het zelfs onderdeel van je corebusiness. Toch zijn er altijd manieren om je onderneming nóg meer te verduurzamen.

Starters en ondernemers binnen het MKB beseffen vaak niet hoeveel ze per maand verbruiken aan stroom en gas. Dit komt omdat de meeste ondernemingen toch wel iets belangrijker te doen hebben dan constant bezig te zijn met de stroomrekening. Toch kan het winstgevend zijn om eens goed te kijken naar hoe en waar er bespaard kan worden op deze rekening. Door slim om te gaan met zakelijke energie kan er honderden en soms duizenden euro’s worden bespaard op de energierekening.

Lampen uit is geld verdienen
Er valt veel geld te besparen door op een slimme manier om te gaan met de verlichting. Dit kan in simpele zaken schuilen, zoals bijvoorbeeld het licht uitdoen als je een bepaalde ruimte niet meer gebruikt, of automatische (beweging)sensoren te installeren in de toiletten en de keuken. Nog beter is om de sensoren te combineren met daglichtafhankelijke regeling. Op die manier wordt het licht automatisch aangepast aan het daglicht; is het buiten donker dan schijnen de lampen in de ruimte net iets feller. Als je het systeem vervolgens zo instelt dat de lampen na een bepaalde tijd zichzelf uitschakelen hoef je er ook niet meer over na te denken om zelf iedere keer het licht uit te doen.

Er valt ook winst te boeken door te kijken naar welk type verlichting je in je kantoorruimte hebt hangen. TL-lampen boeten na een aantal jaren zo’n 20% in aan rendement. Dit kan grotendeels voorkomen worden door de lampen goed te onderhouden en de reflectoren en spiegelroosters schoon te maken. De beste optie is altijd nog om de aanwezige lampen te vervangen door energiezuinige LED-lampen.

Wees alert op alternatieven       
De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzaam ondernemen gaan ontzettend snel. Duurzaam ondernemen is ‘hip’ en kan je bedrijf een duwtje in de goede richting geven. Gelukkig hoef je hierbij het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er wordt ongetwijfeld ook binnen jouw branche gewerkt aan meer duurzame en zelfs goedkopere alternatieven. Dit kan liggen op het productievlak: automatisering is efficiënter, scheelt geld en is vaak duurzamer.

Bezorging kan middels elektrische auto’s, of op biogas. En in je eindproducten of diensten valt er vaak ook nog wel het een en ander te verduurzamen. Wees niet bang om hierin een pionierspositie aan te nemen. Vaak ontvangt een duurzaamheidspionier alle punten en krijgt het plakkaat ‘voorbeeldbedrijf’. Vaak kost de aanschaf van nieuwe (zuinige) werkapparatuur een lieve duit, maar op de lange termijn betaalt het zich vaak wel terug.

Gun je spullen een tweede leven
Recyclen is één van de beste manieren om kosten te besparen en ook nog eens bij te dragen aan een beter milieu. Dit kan hem zitten in de kleine dingetjes, als bijvoorbeeld een koffiebekertje opnieuw gebruiken of je eigen plastic drinkbeker aanschaffen in plaats van telkens een nieuw flesje water kopen in de kantine. Je kunt het zo groot en zo gek maken als je zelf wilt. Zo kun je ervoor zorgen dat al het oudpapier in je kantoor in één grote bak terecht komt die je aan het eind van iedere week leegmaakt. Je kunt middels een zuiveringsinstallatie regenwater opvangen en hiermee de toiletten doorspoelen, en zo zijn er nog duizenden variaties te bedenken om de spullen om je heen een 2e leven te gunnen. Probeer het maar eens, je wordt er vanzelf beter in.