Het is Blue Monday: zo kom jij van je winterdip af!

Alt

Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende (werk)dag van het jaar. De feestdagen liggen achter ons en we moet nog heel wat dagen doorploegen tot het weer zomer is. Maar hoe kom je van je winterdip af?

 

Niet te serieus nemen

Een collectieve dipdag moeten we niet te serieus nemen. Blue Monday is ooit in de wereld geroepen door een Britse psycholoog die een onzinnige rekensom bedacht om de meest deprimerende dag van het jaar uit te rekenen. Maar een somber gevoel in januari is voor veel mensen wel herkenbaar. Buiten is het druilerig en de dagen lengen maar langzaam. We gaan in het donker naar kantoor, brengen er de hele dag door en keren pas huiswaarts als het weer donker is.

 

Gebrek aan licht

Winterblues worden soms veroorzaakt door het gebrek aan licht. Volgens een bevolkingsonderzoek lijdt 8 procent van de Nederlandse bevolking aan de winterblues. 3 procent heeft zelfs last van een winterdepressie, waarbij ze niet eens in staat zijn om te werken. Zij moeten zelfs naar een dokter om dit te verhelpen.

 

Meer licht op kantoren zou moeten helpen tegen een winterdip. Er zijn nog altijd veel werkplekken die onvoldoende verlicht zijn. Om je werkplek lichter te maken kun je fellere en betere lampen aanschaffen of je bureau bij het raam zetten. Toch schijnt buitenlicht het allerbeste middel te zijn. Af en toe naar buiten gaan om te wandelen is dus een goede oplossing. Daarnaast is wandelen ook nog eens super gezond en het leidt tot meer creativiteit!

 

Doe wat je gelukkig maakt

Jezelf gelukkiger maken helpt ook tegen een winterdip. Door meer te gaan sporten maak je het gelukshormoon endorfine aan. Hierdoor zou je je dus gelukkiger moeten voelen. Ook door het boeken van een vakantie of het plannen van leuke uitstapjes worden veel mensen gelukkig. De grootste tip om van je winterdip af te komen is dan ook; doe wat je gelukkig maakt!

 

 

Bron: AD