De beste ideeën ontstaan onder de douche

De beste ideeën ontstaan onder de douche | Kantoor-Drenthe

Je staat op, springt onder douche en vindt de oplossing voor het probleem waar je gisteren de hele dag over gepiekerd hebt. Waarom juist op dat moment? Maakt het stromende water, de lekker geurende douchegel en de afgesloten ruimte het tot een inspirerende plek? GezondNU legt uit waarom de beste ideeën vaak onder de douche ontstaan.

Als er één plek is waar veel geniale ideeën ontstaan, dan is het wel de douche. Onderzoek van douchefabrikant Hansgrohe en psycholoog Scott Kaufman toonde aan dat 72 procent van de mensen tijdens het douchen nieuwe ideeën opdoet. Niet voor niets duikt regisseur en acteur Woody Allen onder de douche als hij vastloopt tijdens het schrijven van een script. Soms staat hij er wel een uur onder om zijn creativiteit weer aan te zwengelen. Absoluut geen milieubewuste oplossing, maar het werkt wel. Wat maakt de douche zo’n inspirerende plek?

Afstand nemen werkt
“Ons brein kent geen apart gedeelte waar creatieve gedachten ontstaan. Voor een briljant idee moeten je hersenen verbindingen leggen tussen verspreide stukjes in je geheugen. Dat gebeurt vooral als je tot rust komt. Daar komt dus de douche om de hoek kijken”, legde psycholoog Carsten de Dreu eerder in gezondNU uit. Je suf piekeren werkt daarom averechts: “Je hoofd raakt daar alleen maar vol van. Afstand nemen van je probleem, dat is het beste. Door te gaan slapen doe je dat ook vanzelf. Je denkt even niet na over je probleem, maar je hersenen werken door. Tijdens de slaap ruimen je hersenen als het ware de rommel op, je geheugen wordt opgeschoond. Daardoor verdwijnt de informatie die er niet toe doet. De relevante stukjes blijven over. Tijdens de ontspannende ochtenddouche vinden je hersenen ruimte om die stukjes met elkaar te verbinden.”

Inspiratie op de fiets
Niet het stromende water of je lekker ruikende douchegel maakt het volgens De Dreu tot een inspirerende plek, maar de ontspanning van het brein en het afstand nemen van je probleem. Voor een briljante ingeving hoef je ook niet per se afgezonderd te zijn. Tijdens het hardlopen, op de fiets en door bij te praten, kunnen ook goede ideeën ontstaan. De Dreu: “Tijdens het vertellen over wat je bezighoudt, vat je het verhaal samen. Ook dat helpt om de niet-belangrijke informatie weg te laten vallen.” Een andere manier om tot nieuwe inspiratie te komen, is lanterfanten. Op deze manier neem kom je ook tot rust en neem je afstand van het probleem.

Bron: gezondNU